מועצת הצמחים

מידע כללי

השם הבוטני
שם משפחה: ROSACEAE
שם סוג: MALUS
שם מין: COMMUNIS

ארץ מוצא: מערב אסיה

תקופות שיווק:
תקופת שיווק כל השנה

הזנים הבולטים: זהוב, דלישס, גרני סמית, ענה

פרי התפוח מסמל את חשיבות הפירות מאז סיפור אדם וחווה. הוא נחשב בעבר לטוב בפירות, נרקמו סביבו אגדות וסיפורים רבים, וגם כיום הוא הפרי הנפוץ ביותר בעולם.
מוצא התפוח התרבותי בהכלאות טבעיות בין מינים של תפוחי-בר הגדלים למרגלות ההימלאיה. בתקופות קדומות עבר התפוח לאירן, לקווקז ולאירופה על-ידי זרעים ושימש מאכל לאדם, גם כפרי מיובש. גידלוהו ביוון וברומא, ובימי-הביניים בגנים באירופה. במאות האחרונות הועבר לאמריקה הצפונית והדרומית וליתר היבשות.
ארצות הייצור העיקריות הן סין, ארצות-הברית, ארצות מערב אירופה, טורקיה, ארגנטינה, ברית-המועצות לשעבר, פולין ואיראן.
עץ התפוח עמיד מאוד לקור וזקוק למנות-קור ניכרות לשם התעוררות טובה באביב. בקיץ חם נפגעת איכות פריו. התפוח משתמר חודשים רבים בקירור והוא מתאים להכנת מוצרים המשתמרים היטב, כמו שימורי רסק ופלחים של תפוחים, אותם גם מייבשים.
בארץ גדל התפוח כבר לפני אלפי שנים. משערים שגידלו אז זנים הדומים לזן המקומי סוכרי, שאינו זקוק להרבה מנות קור בחורף. משהחלה ההתיישבות היהודית החדשה והעליה מארצות אירופה, גבר הביקוש לתפוחים שהעולים היו רגילים בהם בארצות מוצאם. נעשו נסיונות לגדל זנים משובחים מחו"ל, שהתאקלמו כאן לאחר שהתאימו להם טיפולי ריסוס להתעוררות, המשמשים תחליף חלקי לקור החורף.
לאחר קום המדינה הורחבו שטחי גידול התפוח. כיום הם מתרכזים בעיקר באזורי ההר הגבוה, שם התנאים מבטיחים קבלת צבע יפה ואיכות טובה של הפרי. התפוח הוא עץ נשיר, בחורף הוא עומד בשלכת ומלבלב ופורח באפריל. פירותיו נישאים על דורבנות ועל ענפים צעירים.
בארץ נפוצים בעיקר הזנים:
ענה - זן שטופח על-ידי אבא שטיין בקיבוץ עין שמר. הענה אינו זקוק למנות-קור רבות, פורה מאוד ומבשיל ביוני-יולי, פריו אינו משתמר היטב.
מוזהב והווריאנטים שלו – מהנפוצים בעולם, מוביל גם בארץ ואהוד על הקהל. מבשיל בספטמבר. עץ חזק ופורה. נשמר טוב באיסום. סובל מחספוסים.
סטרקינג והווריאנטים שלו – פרי אדום וידוע בכל העולם. זן עיקרי ביבוא. גדל בעיקר באיזור ההר. נשמר טוב באיסום. לעתים סירוגי. פירות יפים נמכרים בשם "חרמון".
גרני-סמיט – עץ חזק ופורה המבשיל באוקטובר. הפרי ירוק, עסיסי, נשמר טוב באיסום ארוך. בעיתו העיקרית היא רגישותו למכות שמש.
אורליאנס – זן לא ידוע בעולם, אבל אהוד מאוד בארץ. העץ חלש. פירותיו מבשילים בסוף אוגוסט. פורה, מתוק, אבל לא מתאים לאחסון ארוך.
בשנים האחרונות החלו לגדל בארץ זנים נוספים, שטעמם מעולה, כמו פוג'י וגאלה. הראשון אפיל מאוד, והשני מבשיל מוקדם, באוגוסט.
חלק ניכר מיבול התפוחים בארץ מאחסנים בקירור, לשיווק בכל חודשי החורף, וגם עד אמצע הקיץ הבא, סמוך להבשלת היבול החדש.
רוב התפוחים המשווקים בארץ מיועדים למאכל טרי והם נמצאים גם בתפריט של תינוקות וקשישים. חלק קטן מהיבול משמש לייצור רסק ומשקאות. לאחרונה קיים יבוא תפוחים שמתחרה בפרי מגידול מקומי, למרות שהתוצרת המקומית טעימה יותר.
בעולם משמשים התפוחים לייצור מיץ, להפקת שיכר תפוחים, לייצור משקאות חריפים, לחומץ תפוחים, לריבה ולמילוי עוגות.